dijous, 6 de març del 2008

La Fosa d'Alcalà (o la Fosa d'Andreu Nin a Alcalà)

Ahir, el company Campasero va descobrir a l'Abc (curiosa lectura per cert, jejeje) una notícia on s'informava de la troballa d'una fosa comú en els terrenys de la Bripac (Brigada Paracaidista) de l'Exèrcit Espanyol a Alcalà de Henarés (Madrid).

La notícia no hauria de suposar cap revolució en el desenvolupament de les feines per a recuperació de la memòria històrica de l'estat espanyol i dels Països Catalanas durant la guerra civil. Però, a priori es donen molts fets per a considerar la troballa, revolucionaria.

En primer lloc, la seu de la Bripac es troba situada al mateix lloc on tingué la seu un cos aeri republicà que suposadament, segons la premsa reaccionaria, era utilitzat per fer desapareixer presoners de la ciutat de Madrid i voltants. També, se sap per diverses investigacions, que Andreu Nin, secretari general del POUM segrestat i assassinat per agents estalinistes, va romandre segrestat sota tortures en una casa d'Alcalà d'Henares i que fou tret de la casa i assassinat al voltant de la mateixa localitat, sense saber on es dipositaren les seves restes (la versió oficial explicava un inverosímil rescat per part de la Gestapo).

La fosa trobada, a diferència d'altres conegudes caracteritzades pel seu terrorífic ordre i racionalitat alhora de dipositar cosos; es troba desordenada i feta, segons els experts, de forma ràpida fins i tot amb la possibilitat de que fos oberta i tancada diverses vegades.

Tot apunta a que el cos de Andreu Nin podria estar entre les restes dels diversos cosos trobats a la seu de la Bripac. Llàstima que només informin de la troballa diaris reaccionaris com abc o libertad digital.

La Fundació Andreu Nin demana que es realitzin proves d'ADN

La Fundació Andreu Nin, l'organització que vetlla pel reconeixement del intel·lectual vendrellenc, ha demanat les proves d'ADN dels cosos per poder comprovar si efectivament les restes trobades corresponen a Andreu Nin. Les comparacions es realitzarien amb diverses netes de Nin encara sobreviuen i que malhauradament es troben escampades pel mon.

Més informació:
Al diari Abc d'avui 6 de març i ahir 5 de març
Al diari Libertad Digital

Avís: aquests dos diaris formen part de la caverna espanyola de Madrid i hi ha parts de les informacions amb un clar sesgo ideologic. Només cal fer cas al que diuen de la fosa

Salut!