divendres, 7 de maig del 2010

L'Ajuntament del Vendrell censura al Col·lectiu la Trinxera pel "tema Hinojo"


El passat més d’octubre de 2009 es va celebrar el judici en el qual una jove acusava Ferran Hinojo, interventor de l’Ajuntament del Vendrell, d’un suposat delicte d’assatjament sexual l’abril de 2005.

El jutjat del Penal número 1 de Tarragona va declarar culpable Ferran Hinojo, i el va condemnar a pagar una multa de 15 € diaris durant 12 mesos (5.475 €) i a indemnitzar la víctima amb 4.000 € pels danys morals ocasionats. Per tant, es va donar per verídica la versió de la jove, la qual era menor d’edat quan van succeir aquests tràgics i indignants esdeveniments.

Segons va quedar provat en el judici oral, l’interventor va acariciar l’esquena de la víctima per, tot seguit, passar a acariciar-li els pits per l’interior de la samarreta. La menor, a l’intentar desfer-se’n es va estripar la camisa, la qual es va fer servir com a prova durant el judici.

Tanmateix, la jove va declarar que el funcionari li va donar a entendre que si permetia aquesta relació , ell l’ajudaria a continuar treballant al Consistori.

Un cop feta pública la sentència judicial l’alcalde del Vendrell, Benet Jané, va remarcar la professionalitat de l’interventor i va decidir mantenir-lo en el seu càrrec ja que “la sentència no l'inhabilita per a realitzar la seva tasca”.

Davant de tots aquests successos, quatre grups municipals del Vendrell, la CUP, PSC, ERC i ICV-EUiA, van organitzar una campanya conjunta per demanar a la població que es posicionés respecte la presència a l’Ajuntament d’un interventor condemnat per un delicte d’abusos sexuals. També demanaven a l’alcalde Benet Jané que actués davant d’aquesta situació la qual es considera “inadmissible i molt greu”.

Després de molt insistir i lluitar per posar fi a aquesta lamentable situació mitjançant diverses actuacions de la ciutadania vendrellenca, com per exemple manifestacions diverses als mitjans de comunicació locals, cartes de treballadores i treballadors de l’Ajuntament demanant el cessament de l’individu i, fins i tot, després de 3 encartellades per part del Col·lectiu la Trinxera; ha agafat el paper protagonista l’evidència pura i dura del silenci còmplice de l’alcalde Benet Jané.

No només s’ha mantingut al càrrec l’assetjador sexual, sinó que ara, a més a més, ens priven d'un dels drets més bàsics, el de la llibertat d'expressió, el dret de tot individu a expressar idees lliurement i, per tant, sense censura. Aquest dret queda recollit a l'article 19è de la Declaració Universal dels Drets Humans, i la gran majoria dels sistemes democràtics també l'assenyalen.

El passat dijous 22 d'abril des del Col·lectiu la Trinxera vam realitzar l'enganxada d'uns 200 cartells pels carrers del centre de la vila. El cartell porta el títol de “FORA ASSETJADOR SEXUAL DE L'AJUNTAMENT!”, va acompanyat del text “L'interventor municipal, Ferran Hinojo, ha estat condemnat per un jutjat de Tarragona per un delicte d'assetjament sexual contra una menor que treballava a l'Ajuntament. L'alcalde, Benet Jané (CiU), es nega a destituir-lo!” i finalitza amb la proclama “RECUPEREM LA DIGNITAT DEL NOSTRE POBLE”.

El divendres 23 d'abril ens vam emportar la sorpresa de que a les 8 del matí tots els cartells havien estat arrencats. Així doncs, en lloc de desistir, vam decidir fer una encartellada encara més gran la nit del diumenge 25 d'abril. Al finalitzar l'encartellada, a la carretera de Valls, una patrulla de la policia municipal, a la intenció clara d'intentar espantar-nos o cohibir-nos, va retenir durant gairebé 20 minuts part dels membres de la Trinxera únicament pel fet d'estar encartellant els cartells contra l'Hinojo.

El més increible va venir el matí de dilluns 26 d'abril quan diversos membres del col·lectiu vam veure en persona com personal de l'Ajuntament, que es movien pel poble en tres cotxes amb el logo de l'Ajuntament del Vendrell, es dedicaven a treure els cartells amb rascletes. Fins i tot, van arribar a amenaçar a un membre del col·lectiu quan els va preguntar perquè treien els cartells, dient-li “què es callés que sabien qui era el seu cap”. No és una suposició, és una realitat fet que hi ha testimonis que van presenciar els fets.

Així doncs, queda més que demostrat que l’Ajuntament del Vendrell està fent tot el possible per tal d’encobrir aquest fets arribant a l'extrem de destinar recursos públics, i que per tant surten de les butxaques de tots els vendrellencs i vendrellenques, per defensar els interessos personals d'un assetjador sexual.

Per una altre banda, desde el Col·lectiu la Trinxera volem fer una crida a la ciutadania vendrellenca perquè reflexioni sobre aquests fets, ja que creiem que no es pot permetre de cap de les maneres la violència contra les dones ni al Vendrell ni en cap indret del món. Ara sabem a mans de quin tipus de persones van a parar els nostres impostos.

Per la nostre banda deixar ben clar al “nostre” consistori, que continuarem realitzant la nostra lluita, i que per moltes coses que intentin encara hi tornarem amb més força, més ganes i més recursos. Com a resultat de tot plegat volem anunciar que intensificarem les nostres mobilitzacions i ens reservem el dret de realitzar les accions que creiem oportunes. No ens aturarem fins que l’assetjador sexual deixi de ser interventor del nostre municipi.


Col·lectiu la Trinxera