dilluns, 14 de setembre del 2009

El primer poble que vota la independència ho fa de manera contundent

Arenys de Munt va ser ahir l'epicentre polític del país. Els arenyencs van ser el primer poble a votar en referèndum sobre la independència. I no van deixar cap ombra de dubte. Hi va anar a votar un 41 % del cens, del qual un 96% es va declarar partidari de la independència. La consulta va aconseguir que votessin a favor de la independència més arenyencs dels que van votar a favor de l'estatut, en el referèndum del 2006.


Els arenyencs van votar ahir majoritàriament en favor de la independència: un 96% dels votants van dipositar a les urnes, parades al Centre Moral, la papereta del sí i un 2,28% la del no. Dels 2.671 electors que van votar, 2.569 ho van fer pel sí, una xifra total més alta que no la que va obtenir l'estatut en el referèndum del 2006(que el van votar a favor 2.424 persones).

La participació, a més, va ser molt més alta que no la que s'esperaven els organitzadors: del 41%, un percentatge superior al del referèndum de la constitució europea (40,43%) i al de les eleccions europees (35,14%), si bé inferior al del referèndum de l'estatut (48,8%). Tot i això cal tenir en compte que el cens d'ahir era més gran que no en els altres processos electorals, perquè hi han pogut votar tots els empadronats de més de setze anys, tinguessin ciutadania espanyola o no.

La proclamació dels resultats la va fer a les 21:58 el regidor de la CUP i membre organitzador de la consulta, Josep Manel Ximenis, que va agraïr la tasca de la comissió organitzadora, de la junta avaluadora, de l'Ajuntament i del batlle, Carles Móra, fortament ovacionat. L'anunci de la victòria independentista va desencadenar una autèntica festa al bell mig de la Riera on centenars de veïns esperaven amb paciència que s'acabés el recompte. Els crits en favor de la independència i el cant d'Els Segadors s'hi va barrejar aleshores amb càntics amb el nom de la població que reflexaven l'orgull d'haver protagonitzat un gest històric.

L'Ajuntament va anunciar també que proclamava Arenys de Munt primer municipi català que havia votat lliurement i democràticament la independència.

extret de Vilaweb: www.vilaweb.cat