dilluns, 18 de febrer del 2008

La Contrahistòria

L'altre dia em va arribar un e-mail, d'aquells FW, que n'arriben molts al dia i que moltes vegades acaben a la carpeta d'eliminats. Si no fos perquè aquest mail mel va enviar un bon amic amb el que normalment tinc contacte setmanal, hagués acabat en dita carpeta. Ambtot, la insistència del amic en que llegís el mail va fer picar la meva curiositat.



El motiu del mail era aparantment una conya: Colongate o els conquistadors catalans i la tesi central del mail era fer un resum dels estudis de diferents historiadors (catalans i estrangers) segon els quals tant Cristòfol Colom com els seus primer acompanyants i navegants (els germans Anes Pinçon (Yáñez Pinzón en la historiografia oficial espanyola); Joan Cacirea del Canós (Juan Sebastián Elcano, el primer en dona la volta al món); o, Joan de la Cossa (Juan de la Cosa, famós cartògraf del moment); eren prohoms provinents de l'aristocràcia i protoburgesia barcelonina. Fins i tot, tot un príncep d'Aragó (un cosí de Ferran II dit el catòlic) fou vaporitzat (en terminologia orweilliana i per entendre millor l'abast de la situació) i transformat en un insignificant hidalgo estremeny anomenat Hernán Cortés.



La cosa podia no passar de ser una bona conya, però, el mail deixava diferents dades interessants així com el link a diferents pàgines on es podien trobar els treballs. Encuriosit, vaig decidir llegir un dels treballs (http://www.histocat.cat/) i la meva sorpressa va ser que l'estudi era completament científic i utilitzava dades bastant concretes i contrastades. Entre altres argumentava contra la historiografia oficial espanyola a partir de dos lleis censores dictades per Felip II; i, sobretot a partir de l'obra Americae (1559) de Theodor De Bry un escroptor anglès de l'època. Els estudis es complementen amb hipòtesis genealògiques sobre els diferents protagonistes dels fets: casualment, mentre a les obres espanyoles només existeix un discurs històric discontinu, moltes vegades sense dades o amb dades incongruents o contradictories; l'obra anglesa mostrava catalans tractant amb indis així com els diferents arxius de la corona d'aragó contenien referències concretes a tots els personatges de la història entre moltes altres coses.


Sense entrar en valoracions morals sobre el comportament europeu a les terres americanes i en línia amb les principals teories de l'estat al qual es considera com a una entitat autoritaria, opresora i represora; l'actuació dels principals constructors del mite de l'espanya unida i alhora constructors del més empíric estat absolut espanyol van considerar adient tergiversar l'història en el seu profit. O si més no aixó sembla, però, probablement mai ho sabrem.


Més informació: http://www.histocat.cat/